Najważniejsza zasada w odżywianiu
Niezależnie od rodzaju diety… Sprawdź czy jej nie bagatelizujesz!
Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, jak ogromną rolę w kulturze naszego jedzenia odgrywa nawyk właściwego przeżuwania pokarmu. Niewystarczająco rozdrobniony pokarm jest nie tylko z trudem trawiony. W jelicie grubym grudki nieprzeżutego jedzenia (głównie mięsa) stanowią pożywienie dla drobnoustrojów. Przylgnięte do wnętrza jelita grubego gniją, tworząc zanieczyszczające organizm kamienie kałowe. Gromadzone latami owe kamienie rozpychają ściany jelita oraz w znacznym stopniu utrudniają wchłanianie składników odżywczych. Organizm jest nieustannie zatruwany, wchłania toksyny, co może prowadzić w późniejszym czasie do poważnych powikłań zdrowotnych.
Nieświadome, niedbałe przeżuwanie ogranicza wchłanianie substancji odżywczych, jest również jednym z pierwszych kroków do otyłości oraz innych poważniejszych chorób.